E-news MediPlanet

Huidig testbeleid is helse uitdaging voor huisartsen, erkent Sciensano
15-10-2021 12:02
Het huidige testbeleid rond het coronavirus is een helse uitdaging voor huisartsen. Dat erkende viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. Er wordt nagedacht over een alternatief, maar dat is er nog niet en dus moeten de huisartsen blijven testen, "want er zijn nog veel gevallen die we missen", klonk het vrijdag op de wekelijkse persconferentie van het instituut.
Fonds voor medische ongevallen keert meer dan 8 miljoen euro uit
15-10-2021 09:48
Het Fonds voor medische ongevallen (FMO), dat patiënten moet bijstaan die schade opliepen bij een behandeling, heeft in 2020 meer dan 8 miljoen euro vergoedingen uitgekeerd aan patiënten. Het gaat om het hoogste bedrag in jaren. Het fonds werd in 2010 opgericht, met als doel patiënten die schade opliepen bij medische zorg veel sneller te adviseren en eventueel te vergoeden. In de praktijk werd het fonds pas in 2012 operationeel, en raakte het overspoeld met aanvragen. Dat leidde tot enorme achterstand, en een storm van kritiek.
Wallonië voert uitbreiding coronapas in vanaf 1 november
15-10-2021 09:46
In Wallonië wordt de uitbreiding van het Covid Safe Ticket (CST) of coronapas pas ingevoerd vanaf 1 november. Dat staat donderdag te lezen in een persbericht van de Waalse regering. Het ontwerpdecreet wordt in de komende dagen voorgelegd aan het parlement. Eerder had de regering-Di Rupo gemikt op een uitbreiding van het CST vanaf midden oktober. Het gaat om dezelfde uitbreiding als die vanaf vrijdag van kracht wordt in het Brussels Gewest.
Thuisverpleging zit in de lift
15-10-2021 09:40
Het aantal mensen dat een thuisverpleegkundige over de vloer krijgt, stijgt snel. Op vijf jaar tijd is het budget ervoor met meer dan 400 miljoen euro gestegen, zo meldt Het Nieuwsblad vrijdag.
Aantal coronabesmettingen blijft stijgen
15-10-2021 09:36
Het aantal coronabesmettingen blijft verder toenemen. In de week tot en met 11 oktober waren er dagelijks gemiddeld 2,277 infecties, een stijging met 19 procent in vergelijking met de voorgaande zevendaagse periode, zo blijkt vrijdagochtend uit voorlopige cijfers van gezondheidsdienst Sciensano. De positiviteitsratio stijgt tot 5,3 procent.
Pandemie heeft geleid tot meer tuberculosedoden (WHO)
15-10-2021 09:34
Het aantal overlijdens als gevolg van tuberculose (tbc) zat vorig jaar voor het eerst in tien jaar opnieuw in de lift. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag, die het aantal tbc-doden op 1,5 miljoen schat. De in Genève gevestigde organisatie wijt de toename aan de verstoorde gezondheidszorg tijdens de coronapandemie.
Op café en restaurant gaan in Brussel kan enkel nog met Covid Safe Ticket
15-10-2021 09:31
In de komende drie maanden, van 15 oktober 2021 tot 15 januari 2022, is het voor iedereen van 16 jaar en ouder verplicht om in het Brussels Gewest een geldig Covid Safety Ticket te tonen om op café of restaurant te gaan. Die nieuwe regel geldt niet enkel voor de horeca, maar ook in nachtclubs, fitnesscentra, sportzalen, cultuurhuizen, zorginstellingen en op congressen en handelsbeurzen.
Luchtkwaliteit in Vlaanderen verbetert maar impact op gezondheid nog steeds aanwezig
15-10-2021 09:28
De uitstoot in de lucht van verschillende stoffen neemt verder af en ook de luchtkwaliteit verbetert. Hierdoor daalt de gezondheidsimpact door luchtvervuiling, maar deze impact is nog steeds niet te verwaarlozen. Het verkeer is nog altijd een belangrijke boosdoener. Dat blijkt uit een nieuw rapport, meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) donderdag.
Nieuwe ultrasnelle PCR-testen worden uitgetest op Brussels Airport
15-10-2021 09:26
Vanaf volgende week maandag kunnen passagiers van Brussels Airport zich op het coronavirus laten testen met een ultrasnelle PCR-test. Dat heeft Brussels Airport donderdag bekendgemaakt. De test geeft een resultaat binnen de vijftien minuten, en is even betrouwbaar als de gebruikelijke PCR-testen.
CureVac stopt ontwikkeling coronavaccin en werkt aan vaccin van "tweede generatie"
13-10-2021 10:52
De Duitse biotech CureVac stopt met de ontwikkeling van zijn eerste kandidaatvaccin tegen het coronavirus en verlegt de focus naar een vaccin van "de tweede generatie", dat het bedrijf ontwikkelt samen met het Britse farmabedrijf GlaxoSmithkline (GSK).