E-news MediPlanet

Verpleegkundige bestaffing op Belgische intensieve zorgen afdelingen: impact van twee jaar COVID-19 pandemie
20-05-2022 07:38
Het zorgpersoneel had zwaar te lijden onder de COVID-19-crisis, niet in het minst de verpleegkundigen op de afdelingen intensieve zorgen. Alhoewel er al lang voor de pandemie problemen waren, is de situatie vandaag nog zorgwekkender. Uit de recente studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) blijkt dat vele verpleegkundigen op intensieve zorgen op de rand van een burn-out staan en overwegen hun huidige job of zelfs het beroep te verlaten.
BVAS vraagt aandacht voor unieke positie van de huisarts
20-05-2022 07:35
De ‘Wereld Huisartsen Dag’ is voor BVAS aanleiding om stil te staan bij de unieke positie van de huisarts, die meer waardering verdient. De uitholling van het beroep moet stoppen. De Wereldorganisatie van huisartsen (WONCA) heeft 19 mei uitgeroepen tot ‘Wereld Huisartsen Dag’ om aandacht te vragen voor het nobele en belangrijke beroep van huisarts. BVAS feliciteert vandaag alle huisartsen en roept daarbij op tot meer waardering voor hun essentiële en unieke positie, die helaas steeds meer onder druk staat.
Coronavirus - Prikplicht in de zorg pas volgende week in plenaire Kamer
18-05-2022 12:04
Het wetsontwerp dat het mogelijk maakt een verplichte vaccinatie tegen het coronavirus in de zorgsector in te voeren, staat pas volgende week op de agenda van de plenaire Kamer en niet donderdag. Dat is woensdag overeengekomen tijdens de wekelijkse conferentie van voorzitters, die afspraken maakt over de praktische werking in de Kamer.
Spanje wil "menstruatieverlof" invoeren
18-05-2022 10:01
De Spaanse regering heeft een wetsontwerp voorgesteld dat een "menstruatieverlof" in het leven roept voor vrouwen die lijden onder pijnlijke maandstonden. Dat is een primeur in Europa. De overheid zal de tijdelijke werkonderbreking integraal financieren, zo kondigde minister van Gelijkheid Irene Montero van de radicaal linkse partij Podemos aan. "Menstruatie zal geen taboe meer zijn. Het is gedaan met gaan werken met pijn."
België stuurt bijna vervallen medicijnen naar Oekraïne
18-05-2022 10:00
Een aanzienlijk deel van de medicijnen die België begin maart naar Oekraïne stuurde, zou amper drie weken na aankomst al vervallen. Dat bericht Het Laatste Nieuws woensdag. Onmiddellijk na de inval van de Russen in Oekraïne bood België humanitaire hulp aan. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zei op 1 maart dat het om 3,4 miljoen euro aan medicijnen en medische hulpmiddelen ging.
Nieuwe antimicrobiële geneesmiddelen beschikbaar in België. Belangrijk voor patiënten en voor de strijd tegen antimicrobiële resistentie
18-05-2022 09:47
De beschikbaarheid van geschikte antimicrobiële middelen zorgt ervoor dat artsen meer mogelijkheden hebben om de beste behandeling te voorzien voor hun patiënten. Het is ook belangrijk in de strijd tegen antimicrobiële resistentie. Colistineb, Zerbaxa, Broxil en Rukobia zijn antimicrobiële geneesmiddelen die recent beschikbaar werden in België.
Jo Brouns wordt Vlaams minister, Hilde Crevits schuift door naar Welzijn
17-05-2022 12:09
Vlaams parlementslid Jo Brouns, burgemeester van het Limburgse Kinrooi, wordt de nieuwe CD&V-minister in de Vlaamse regering. Brouns wordt minister van Werk, Innovatie, Economie en Landbouw. Hij krijgt daarmee een reeks bevoegdheden van Hilde Crevits. Die laatste blijft viceminister-president, maar schuift door naar Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding. Volgens partijvoorzitter Joachim Coens heeft de partijraad dat voorstel met 87 procent van de stemmen goedgekeurd.
Bezetting op intensieve zorg schommelt rond de honderd coronapatiënten
17-05-2022 12:07
Er liggen nog 106 coronapatiënten op intensieve zorg. Zaterdag zakte de bezetting op intensieve zorg zelfs even onder de honderd coronapatiënten, wat geleden was van augustus vorig jaar. Dat blijkt dinsdag uit het epidemiologische rapport van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal patiënten op intensieve zorg is zo dinsdag gezakt met 16 procent op weekbasis. Er liggen nog 106 patiënten op intensieve zorg, zaterdag waren dat er 95. In totaal liggen momenteel nog 1.513 coronapatiënten in het ziekenhuis (-20 procent).
BVAS naar Grondwettelijk Hof tegen vaccinatie door apothekers
17-05-2022 10:54
De raad van bestuur van BVAS heeft beslist om een gerechtelijke procedure te starten tegen de wet van minister Vandenbroucke die apothekers toelaat om in hun apotheek te vaccineren tegen Covid-19, omdat deze wet een aantal grondwettelijke rechten schendt.
Community health workers maken gezondheidszorg toegankelijker
16-05-2022 11:14
Sinds de federale ministerraad een jaar geleden de community health workers introduceerde, zijn er in het Belgische zorgsysteem al zo'n vijftigtal actief. En het project blijkt een schot in de roos. Community health workers zijn een nieuw type zorgverlener die kwetsbare mensen snel naar de juiste gezondheidszorg moet begeleiden. Ze werden bijvoorbeeld ingeschakeld tijdens de overstromingsramp afgelopen zomer en ze speelden ook een belangrijke rol bij de sensibilisering rond coronavaccins. Het project wordt nu met een jaar verlengd.