E-news MediPlanet

Verkeerd gebruik en misbruik van pregabaline
02-12-2022 14:45
In een Flash VIG-news herinnert het FAGG aan de risico’s op verkeerd gebruik, misbruik en afhankelijkheid van pregabaline. Die algemene risico’s zijn al goed bekend. Als u getuige bent van verkeerd gebruik, misbruik of afhankelijkheid van pregabaline of van gedrag dat het voorschrijven of afleveren van pregabaline aanmoedigt, vragen wij u om dit te melden aan het FAGG. Aan de artsen en de apothekers wordt ook gevraagd om klacht bij de politie in te dienen als ze valse voorschriften ontvangen.
Regering trekt middelen voor patiëntenverenigingen op
02-12-2022 14:38
Patiëntenverenigingen krijgen vanaf volgend jaar bijna de helft meer middelen van de federale regering. Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist, meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Het gaat om een extra toelage van 250.000 euro. Concreet gaat het om het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) en de Franstalige tegenhanger Ligue des Usagers des Services de Santé (LUSS). Zij beschikken over informatie over patiënten met allerhande aandoeningen en informeren de overheid, zodat die het beleid daarop kan afstemmen.
Nog altijd minder hiv-diagnoses dan voor coronapandemie
02-12-2022 10:58
Het aantal hiv-diagnoses was in 2021 nog altijd bijna een kwart lager dan voor de coronapandemie. Dat blijkt uit een gezamenlijk rapport van de Europese  gezondheidsdienst ECDC en het Regionaal Bureau voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat woensdag werd voorgesteld op een persconferentie in Stockholm, één dag voor Wereldaidsdag.
Salmonella-uitbraak in Europa, maar geen besmettingen in ons land
02-12-2022 10:57
Een uitbraak van een salmonellavirus in Europa heeft als minstens 140 mensen getroffen. Enkelen werden ernstig ziek, in het Verenigd Koninkrijk stierf zelfs iemand. Het salmonellavirus werd wellicht verspreid via een vleesverwerker uit Estland. In ons land werden nog geen besmettingen vastgesteld.
Pasgeboren baby's voortaan ook gescreend op SMA
02-12-2022 10:55
Vanaf vandaag/donderdag 1 december kunnen pasgeboren baby's ook worden gescreend op spinale musculaire atrofie (SMA), de zeldzame spierziekte die meer bekendheid kreeg door baby Pia. Dat meldt Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V).
Ruim helft Vlamingen kreeg nog geen herfstbooster
02-12-2022 10:54
Ruim 2,8 miljoen Vlamingen hebben deze herfst al een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) donderdag. Het gaat om 42 procent van het totaal aantal Vlamingen, en om net geen 52 procent van de 18-plussers. De vaccinatiegraad ligt deze herfst het hoogst bij ouderen, voor wie het vaccin nog steeds sterk aanbevolen is: ruim acht op de tien 65- tot 79-jarigen kreeg een herfstbooster, net als 71 procent van de 80-plussers.
Onderzoekers bestuderen effect van elektroden op oorsuizen
02-12-2022 10:51
Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen hebben het effect bestudeerd van elektrische stimulatie van de hersenen op oorsuizen, ook wel bekend als tinnitus. De stroom blijkt helaas geen oplossing voor alle patiënten. Maar, uit het grootschalig onderzoek bleek wel dat "de individualisering van de therapie" erg belangrijk is.
Plaktattoos moeten hiv-stigma verhelpen
02-12-2022 10:48
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen lanceert naar aanleiding van Wereldaidsdag een nieuwe campagne. Plaktattoos en stickers met het U=U (undetectable = untransmittable) logo, moeten de stigma's rond hiv ontkrachten. "Na meer dan 40 jaar ligt er nog steeds een grote uitdaging in de hiv-zorg", zegt het Insitituut. "Het brandmerkt en kleeft aan mensen. Het belemmert ook de cruciale eerste stap om hulp te zoeken."
Dementie voor het eerst belangrijkste doodsoorzaak in België
02-12-2022 10:44
Almaar vaker sterven Belgen aan de gevolgen van dementie. Tussen 2004 en 2019 is het aantal overlijdens dat wordt toegeschreven aan de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie met ruim 70 procent toegenomen, zo blijkt volgens De Tijd uit sterftecijfers van Sciensano.
WHO lanceert nieuwe benaming voor apenpokken
29-11-2022 08:33
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft maandag een nieuwe benaming voor apenpokken gelanceerd. De ziekte zal voortaan bestempeld worden als 'mpox'. De naamsverandering komt er volgens de WHO wegens "racistisch en stigmatiserend taalgebruik". Een nieuwe Nederlandse benaming is er voorlopig nog niet. Beide benamingen zullen in eerste instantie nog naast elkaar worden gebruikt. Dit om eventuele verwarring te vermijden. Na een jaar zal het WHO het enkel nog maar over mpox hebben.