E-news MediPlanet

Crevits investeert 2 miljoen euro in mentale gezondheidszorg aanstaande en jonge moeders
23-02-2024 13:04
Om beter tegemoet te komen aan de mentale noden van aanstaande en jonge moeders, investeert Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits in het daarin gespecialiseerde zorgaanbod. "Niet alle aanstaande en jonge mama's zitten tijdens hun perinatale periode op een roze wolk. Soms zijn de wolken eerder donkerroze of zelfs zwart", zegt de minister.
Belgische werknemers vinden zichzelf gezond, maar zijn dat vaak niet (Attentia)
23-02-2024 13:01
De meeste medewerkers van Belgische ondernemingen vinden zichzelf gezond, al is dat vaak niet het geval. Een ruime meerderheid van hen kampt met overgewicht en/of een te hoge bloeddruk, blijkt uit onderzoeken bij meer dan 90.000 werknemers die HR-dienstverlener Attentia in 2023 uitvoerde. Bijna twee op de drie (63 procent) van de door Attentia onderzochte medewerkers hebben overgewicht, 23 procent van hen is obees. Twee derde van de medewerkers heeft een bloeddruk die te hoog is of op z'n minst in de aandachtszone zit. Mannen en 45-plussers kampen het vaakst met die problemen.
Geruststellende resultaten bij kankeronderzoek rond Value Trading in Antwerpen
23-02-2024 13:00
In de omgeving van de omstreden goudsmelterij Value Trading in de Antwerpse stationsbuurt komen kankers niet meer voor dan in de rest van de stad Antwerpen, of de rest van Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Departement Zorg en Stichting Kankerregister. Het onderzoek kwam er vanwege ongerustheid bij omwonenden, die menen dat stoffen die de goudsmelterij uitstoot verantwoordelijk zouden zijn voor gezondheidsproblemen zoals kanker.
"Wie na kanker opnieuw wil werken, vindt steeds moeilijker begeleiding op maat"
23-02-2024 12:58
Wie na een kankerbehandeling opnieuw aan het werk wil, vindt steeds moeilijker begeleiding op maat. Dat blijkt donderdag uit getuigenissen verzameld door Kom op tegen Kanker. De jobbegeleiding is bijvoorbeeld niet langer toegankelijk voor zelfstandigen of mensen die van werkgever willen veranderen.
Helft van steden en gemeenten heeft weet van patiëntenstop bij huisartsen
23-02-2024 12:53
De helft van de Vlaamse steden en gemeenten heeft weet van een patiëntenstop bij de lokale huisartsen. Dat blijkt donderdag uit een recente bevraging van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). Ook bij tandartsen en psychologen raken burgers moeilijk binnen. De VVSG vindt dit "bijzonder problematisch". "Steden en gemeenten spelen een belangrijke rol in de preventieve gezondheidszorg, daarom willen ze ook actief mee zoeken naar oplossingen. Ze willen ook meer kunnen sturen en afstemmen."
Thuisverpleegkundigen Wit-Gele Kruis meten bloeddruk en hartslag met gezichtsscan
23-02-2024 12:52
Thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis kunnen voortaan gezondheidsparameters van patiënten, zoals bloeddruk en hartslag, opmeten door met een smartphone of tablet een gezichtsscan te maken. Het proefproject werd donderdag voorgesteld in Roeselare. Met de nieuwe toepassing kunnen thuisverpleegkundigen heel wat tijd besparen.
Huidkanker en borstkanker komen vaker voor bij hoogopgeleiden
23-02-2024 12:51
Het risico op huidkanker en borstkanker is hoger bij hoogopgeleiden. Sociaal-economisch kwetsbare groepen hebben na een kankerdiagnose over het algemeen een lagere overlevingskans, blijkt uit onderzoek van de Stichting Kankerregister. Het onderzoek, waarover De Standaard donderdag bericht, toont met Belgische cijfers de link aan tussen sociaal-economische status en bepaalde types kanker.
Grondwettelijk Hof ziet geen graten in vaccinatie tegen COVID-19 door apothekers
23-02-2024 12:50
Het Grondwettelijk Hof heeft donderdag het beroep verworpen van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten BVAS tegen de wet waardoor apothekers het COVID-19-vaccin kunnen voorschrijven en toedienen.
Pools parlement laat morning-afterpil toe zonder voorschrift
23-02-2024 12:48
Het lagerhuis van het Poolse parlement heeft donderdag ingestemd met een wet die de toegang tot de morning-afterpil versoepelt. De vorige - radicaal-rechtse - regering had het gebruik van die pil beperkt. De wet moet nog langs de senaat passeren en de handtekening krijgen van de conservatieve president, maar het voorstel kon donderdag alvast rekenen op de instemming van 224 van de parlementsleden. 196 andere parlementsleden stemden tegen. De tekst maakt de pil beschikbaar vanaf vijftien jaar en zonder voorschrift. bron: belga
Opnieuw uitstel voor extra stagejaar na opleiding klinische psychologie en orthopedagogie
23-02-2024 12:47
Studenten klinische psychologie en orthopedagogie die dit of volgend jaar afstuderen, moeten dan toch geen extra stagejaar afwerken om therapie te kunnen geven. Dat meldt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). De regeling wordt voor een derde keer uitgesteld, met twee jaar dit keer.