E-news MediPlanet

Multiple sclerose en kanker: oversterfte?
17-09-2021 07:28
Canadese onderzoekers hebben getracht een verklaring te vinden voor de verhoogde sterfte aan colorectale kanker bij patiënten met multiple sclerose (MS). De studie is zojuist gepubliceerd in Neurology, het tijdschrift van de American Neurological Association, door een Canadees team. Volgens de onderzoekers hebben mensen met MS meer kans om aan dit soort kanker te sterven dan de algemene bevolking.
De nieuwe modellen van geneesmiddelenvoorschrift
17-09-2021 07:24
Hoe zien de nieuwe modellen er uit, voor het papieren voorschrift en voor het bewijs van elektronisch voorschrift? Aan welke wettelijke criteria moet een papieren geneesmiddelenvoorschrift voldoen? Welke gegevens vermeldt de voorschrijver, de apotheker?
BVAS kiest opvolger voor Philippe Devos
17-09-2021 07:22
De raad van bestuur van BVAS sprak gisteren haar uitdrukkelijke dank en waardering uit voor het excellente leiderschap van aftredend voorzitter Philippe Devos, die zijn mandaat maandag neerlegde. Op 29 september wordt zijn opvolger aangeduid.
Chlamydia: de alledaagse vijand...
15-09-2021 13:04
Chlamydia is waarschijnlijk de meest voorkomende soa in ons land. Ook in de VS hebben onderzoekers een COCHRANE-onderzoek uitgevoerd, waarvan de resultaten van invloed kunnen zijn op de screeningstechnieken...
COVID-19: Cochrane-review over ivermectine bij COVID-19
15-09-2021 12:55
In de pers verschenen recent opnieuw berichten over de blijvende belangstelling, althans in de Verenigde Staten  , voor het gebruik van het antiparasitaire middel ivermectine in de preventie en behandeling van COVID-19. Alleen degelijk gerandomiseerd onderzoek kan uitsluitsel geven over de werkzaamheid van ivermectine.
"Risico op overheidsbemoeizucht bij Recip-e"
15-09-2021 12:45
Bvas vroeg om meer betrokken te worden bij Vidis dat zich onder meer bezighoudt met de processen die met geneesmiddelen te maken hebben: voorschrijven, afleveren, inname, consultatie en update van het medicatieschema. Zopas werd een gebruikersgroep opgericht waarvoor twee effectieve artsen per syndicaat (NL, FR) worden afgevaardigd. Bvas waarschuwt ook voor te veel overheidsbemoeizucht bij Recip-e.
De dematerialisatie van het geneesmiddelenvoorschrift
15-09-2021 12:39
Vanaf 15 september 2021 wordt een zachte overgang naar het “gedematerialiseerd” voorschrijven voorzien   Wat houdt deze dematerialisatie in en wat verandert er voor zorgverleners? Wat houdt de dematerialisatie precies in en wat verandert er?
"Derde prik voorlopig niet nodig voor ouderen of mensen met comorbiditeit"
15-09-2021 12:23
Er zijn momenteel geen robuuste wetenschappelijke gegevens beschikbaar dat een derde prik nodig is voor mensen met comorbiditeit of voor ouderen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dinsdag gezegd tijdens een actualiteitsdebat in de Kamer. "Het is misschien meer aangewezen om de vaccinatie van de bevolking in de derde wereld te organiseren, in plaats van een derde prik bij ons. Dat is een kwestie van internationale solidariteit", aldus Vandenbroucke.
56 huisartsen getroffen door overstromingen midden juli
15-09-2021 12:21
Zesenvijftig huisartsen werden getroffen door de overstromingen die half juli een groot deel van Wallonië onder water zetten. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dinsdag gezegd in de bevoegde Kamercommissie. In detail gaat het om 24 huisartsen in de vallei van de Vesder en de Hoëgne stroomopwaarts van Trooz, 21 in de vallei van de Vesder tussen Trooz en Luik en 11 in de vallei van de Ourthe tussen Aywaille en Tilff. De minister specificeerde niet of sommige van deze artsen hun normale activiteiten intussen al konden hervatten.
Tot vijftig procent minder orgaantransplantaties in 2020 in UZ Leuven
15-09-2021 11:52
minder harttransplantaties en twintig procent minder lever- en niertransplantaties. Leuvense Levertransplantaten (LLT), een vereniging van patiënten die een levertransplantaties hebben ondergaan, trok op dinsdag aan de alarmbel.