E-news MediPlanet

Externe audit voor optimale patiëntenzorg in de apotheek
22-09-2023 12:29
Vanaf 29 september moeten apothekers om de vier jaar een externe audit van hun apotheek laten afnemen. De audit is geen controle of inspectie maar omvat een interactieve evaluatie waarbij de auditeur de apotheek doorlicht en suggesties en aanbevelingen aanreikt. Doel is om alle facetten van de organisatie en de dienstverlening in de apotheek te optimaliseren.
Kinderen met windpokken mogen voortaan toch naar school
22-09-2023 12:26
Kinderen met windpokken moeten niet langer wegblijven van school, behalve als ze zich ziek voelen. Dat meldt Het Nieuwsblad donderdag. De school moet ouders van klasgenoten wel nog op de hoogte brengen.
Bemoedigende resultaten van tests met vaccin tegen Alzheimer, maar meer inspanningen nodig
22-09-2023 12:23
Een vijfde van de Belgen zal een vorm van dementie ontwikkelen, in de meeste gevallen zal dat de ziekte van Alzheimer zijn. Verwacht wordt dat het aantal Belgen met dementie in tien jaar met meer dan een derde zal stijgen, tot bijna 300.000 mensen.
Ruim 130 artsen willen referentiearts dementie worden
22-09-2023 12:21
Meer dan 130 artsen hebben zich aangemeld om een opleiding tot referentiearts dementie te volgen. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V) donderdag gemeld naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag.
MS-patiënten zijn gebaat bij antiroestbehandeling
22-09-2023 12:20
Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen (UA) hebben een nieuwe behandelingsstrategie voor MS-patiënten ontdekt. Een "innovatieve antiroestbehandeling" zou schade aan de zenuwcellen voorkomen. Dat meldt het internationale team rond professor Tom Vanden Berghe.
HGR raadt 65-plussers aan zich te laten vaccineren tegen griep, COVID en pneumokokken
22-09-2023 12:19
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) raadt, in samenwerking met de Belgische Vereniging van Artsen voor Intensieve Zorgen (SIZ) en de Belgische Vereniging van Pneumologie (BeRS), die de longartsen van het land verenigt, gezonde 65-plussers aan om zich deze herfst te laten inenten tegen de griep, COVID en pneumokokken. Ouderen met gezondheidsproblemen kunnen eventueel daarbovenop ook nog een prik tegen RSV laten zetten.
Zorgnet-Icuro waarschuwt voor nog forser verlies voor ziekenhuizen in 2023
22-09-2023 12:18
Zorgorganisatie Zorgnet-Icuro waarschuwt ervoor dat het gezamenlijke verlies van de Vlaamse algemene ziekenhuizen in 2023 nog verder zal oplopen. De Tijd becijferde dat alle ziekenhuizen samen het afgelopen jaar voor het eerst verlies boekten. Maar volgens Zorgnet-Icuro zal de situatie in 2023 nog dramatischer worden doordat de energiekosten nog zwaarder zullen doorwegen.
Ziektes kostten Belgen in 2020 2,5 miljoen gezonde levensjaren
22-09-2023 12:16
De 38 voornaamste aandoeningen in België leidden in 2020 tot een verlies van 2,5 miljoen gezonde levensjaren. De voornaamste oorzaak was COVID-19. Dat blijkt uit de nieuwe nationale ziektelaststudie van het gezondheidsinstituut Sciensano. België scoort het op een na slechtste in een vergelijking met dertien andere EU-landen. De "ziektelast" meet het verschil tussen de toestand indien iedereen zijn hele leven lang perfect gezond zou zijn en de realiteit. Het stelt met andere woorden vast hoeveel gezonde levensjaren we verliezen door ziekte, een beperking of vroegtijdig overlijden.
Antwerpen gaat "innovatieve gezondheidscluster" uitbouwen
22-09-2023 12:15
Onder de noemer 'Antwerp Health Harbour' willen verschillende partners de stad op de kaart zetten als "innovatieve gezondheidscluster". Donderdag ondertekenden het stadsbestuur, het Netwerk Ziekenhuis aan de Stroom, Ziekenhuisnetwerk Helix, Universiteit Antwerpen en Eerstelijnszone Antwerpen daartoe een intentieverklaring.
Vandenbroucke wil specialisten weg naar wzc helpen vinden met vergoeding
22-09-2023 12:14
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil een vergoeding van 128 euro voorzien zodat artsen-specialisten beter hun weg vinden naar woonzorgcentra voor de behandeling van mensen met dementie. Dat heeft de minister donderdag aangekondigd in de Kamer, waar hij antwoordde op vragen van Els Van Hoof (CD&V) en Catherine Fonck (Les Engagés).