E-news MediPlanet

Nog voor geboorte hebben baby's al roet in longen en hersenen (UHasselt)
07-10-2022 10:10
In vitale organen van ongeboren baby's zijn al sporen van luchtvervuiling terug te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Hasselt en de Universiteit van Aberdeen. "Eerder onderzoek van ons team toonde aan dat in alle trimesters van de zwangerschap roetdeeltjes in de placenta terug te vinden zijn. Nu zien we dat die roetdeeltjes daar niet blijven, maar ook echt in de organen van de foetus terechtkomen", zegt prof. dr. Tim Nawrot (UHasselt).
Niet langer gratis met trein naar vaccinatiecentrum
07-10-2022 10:04
Wie op weg is naar of terugkeert van de boosterprik tegen het coronavirus, kan niet meer gratis met de trein rijden. Het gratis vaccinatieticket wordt niet meer aangeboden, zo bevestigt de NMBS na een bericht van Ombudsrail, de ombudsdienst voor de treinreizigers. Tijdens de eerdere COVID-19-vaccinatiemomenten konden mensen een gratis treinticket aanvragen voor hun inenting. Ze moesten dat op de trein dan samen met hun uitnodiging of afspraakbevestiging aan de treinbegeleider tonen.
Patiënt blijft langer in het ziekenhuis
07-10-2022 10:03
De gemiddelde verblijfsduur in een algemeen ziekenhuis steeg van 7,56 dagen in 2016 tot 7,94 dagen in 2020. Dat schrijft het vakblad De Specialist op basis van cijfers die minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bekendmaakte in antwoord op een vraag van Kamerlid Nawal Farih (CD&V). Het Brussels Gewest staat met een gemiddelde verblijfsduur van 8,64 dagen duidelijk op de eerste plaats, gevolgd door Henegouwen (7,93) en Luik (7,88). De eerste Vlaamse provincie is West-Vlaanderen met een gemiddelde verblijfsduur van 7,78 dagen.
Coronavirus - Herfstgolf trekt verder aan
07-10-2022 09:57
Het aantal geregistreerde besmettingen met COVID-19 en het aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen. De herfstgolf trekt verder aan, blijkt vrijdag uit de nieuwste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Al 1.427 coronapatiënten liggen nu in de Belgische ziekenhuizen, een stijging met 32 procent tegenover een week eerder. Tussen 27 september en 3 oktober werden dagelijks gemiddeld 2.945 coronabesmettingen geregistreerd, een stijging met 19 procent ten opzichte van de voorgaande zeven dagen. Per dag werden gemiddeld zo'n 12.800 tests afgenomen. Daarvan was 23 procent positief.
PRAC oktober 2022 – Wijziging productinformatie voor combinatiegeneesmiddelen met codeïne en ibuprofen
07-10-2022 09:31
Het PRAC heeft aanbevolen de productinformatie voor combinatiegeneesmiddelen met codeïne en ibuprofen te wijzigen en een waarschuwing op te nemen voor ernstige schade, waaronder overlijden, met name bij langdurig gebruik in hogere doses dan aanbevolen. Codeïne met ibuprofen is een combinatie van twee geneesmiddelen, een opioïde (codeïne) en een ontstekingsremmer (ibuprofen), die worden gebruikt om pijn te behandelen. Herhaald gebruik van codeïne met ibuprofen kan leiden tot afhankelijkheid (verslaving) en misbruik wegens de codeïnecomponent.
Aflevering van covid-geneesmiddelen: de terugbetaling is eindelijk verankerd in de wet
07-10-2022 09:28
Lagevrio® (molnupiravir) is een oraal antiviraal geneesmiddel voor de behandeling van COVID-19 bij residenten in woonzorgcentra. Sinds 18 februari 2022 mag het geneesmiddel afgeleverd worden door de officina-apotheker. Paxlovid® (nirmatrelvir/ritonavir) is een oraal antiviraal geneesmiddel dat mag voorgeschreven worden aan ernstig immuungecompromitteerde patiënten met een zeer hoog risico op het ontwikkelen van een ernstige vorm van COVID-19. De officina-apotheker mag dat geneesmiddel afleveren aan patiënten in een ambulante setting .
Advance Care Planning: anticiperen op een betere zorg voor uw palliatieve patiënten
07-10-2022 09:26
Advance Care Planning (ACP) is een van de manieren om de kwaliteit van palliatieve zorg en daarmee de levenskwaliteit van patiënten met een ongeneeslijke ziekte te waarborgen. Hierbij analyseert u samen met de patiënt wat de verwachtingen en wensen zijn over toekomstige zorg. Zoals u weet, zijn dit essentiële gesprekken in de palliatieve fase van een ongeneeslijke ziekte. Het doel is vooral om de wensen van de patiënt met betrekking tot therapeutische beslissingen te respecteren.
BVAS bepleit uitstel van Functionele Samenwerkingsverbanden voor wachtposten
07-10-2022 09:24
BVAS ziet in het voorstel van provinciale vzw’s die de wachtposten overkoepelen een constructief alternatief voor de Functionele Samenwerkingsverbanden van het RIZIV. Toch zal BVAS dit provinciale model van Wachtposten Vlaanderen niet actief verdedigen. Zolang het centrale oproepnummer 1733 niet overal functioneert, pleit BVAS voor uitstel van de Functionele Samenwerkingsverbanden. Wachtposten Vlaanderen stelt voor om per provincie een vzw op te richten die als enig aanspreekpunt voor het RIZIV fungeert.
Recht om vergeten te worden breidt uit en gaat sneller in
05-10-2022 12:05
Het zogenaamde recht om vergeten te worden dat vandaag al bestaat voor de schuldsaldoverzekering voor wie ooit aan een ernstige ziekte heeft geleden, breidt binnenkort uit naar de verzekering gewaarborgd inkomen. De bevoegde Kamercommissie heeft daarvoor woensdag unaniem het licht op groen gezet voor een meerderheidsvoorstel, dat mee werd ondertekend door N-VA. De tekst voert ook een inkorting van de termijnen in.
BVAS stemt tegen budgetvoorstel voor 2023
05-10-2022 11:58
In het Verzekeringscomité heeft de BVAS-delegatie vandaag tegen het begrotingsvoorstel voor 2023 gestemd. De begroting heeft te weinig te bieden voor de artsen en komt helemaal niet tegemoet aan de noden op het terrein. BVAS stelt vast dat minister Vandenbroucke steeds eigengereider optreedt. Het RIZIV liet laattijdig weten dat de vergadering van het Verzekeringscomité fysiek werd gehouden en niet digitaal zoals voorzien. Het is illustratief voor het gebrek aan respect voor de artsen. Dat gebrek aan respect blijkt ook uit het begrotingsvoorstel zelf.