E-news MediPlanet

UCB stap dichter bij verkoop nieuw psoriasismiddel
22-09-2020 12:26
UCB heeft een nieuwe horde genomen voor de lancering van een nieuwe behandeling voor de huidaandoening psoriasis. De Europese en Amerikaanse autoriteiten hebben een marketingaanvraag voor het middel bimekizumab goedgekeurd, zo meldt het Belgische chemiebedrijf. De onderzoeken naar de werking van bimekizumab voor de behandeling van psoriasis bij volwassenen hebben positieve resultaten opgeleverd, aldus UCB. Er volgde daarom een aanvraag om het middel als potentiële nieuwe behandeling op de markt te brengen.
UZ Gent plant onderhuidse neurostimulator in om epilepsie te onderdrukken
22-09-2020 12:21
Neurologen en neurochirurgen van het UZ Gent hebben een onderhuidse neurostimulator ingeplant die epilepsieaanvallen geleidelijk kan onderdrukken. Het gaat om een primeur voor de Benelux. De stimulator is een nieuwe en veel minder ingrijpende oplossing voor patiënten die niet in aanmerking komen voor klassieke chirurgie of medicatie.
Ruime meerderheid wil corona-app gebruiken" (Grote Coronastudie)
22-09-2020 12:19
Twee derde van de Belgen zegt de corona-app te zullen gebruiken als die veilig is en de privacy respecteert. Dat blijkt uit resultaten van de Grote Coronastudie van de UAntwerpen. Er is ook een duidelijk verband tussen de bereidheid om de app te gebruiken en het zich laten vaccineren.
Gemiddeld aantal ziekenhuisopnames stijgt tot 50 per dag
22-09-2020 12:06
Tussen 14 en 20 september werden gemiddeld 50 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een coronabesmetting. Dat blijkt dinsdagochtend uit de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Dat zijn er ruim 18 meer dan in vorige zevendaagse periode.
Per provincie een andere bubbel
22-09-2020 12:05
Adviesorgaan Celeval heeft een provinciaal bubbelplan op basis van het aantal coronagerelateerde hospitalisaties uitgewerkt, zo meldt Het Nieuwsblad dinsdag.  In de aanloop naar de Nationale Veiligheidsraad van woensdag heeft Celeval een nieuw voorstel naar voren geschoven om het bubbelsysteem flexibeler te maken: elke provincie krijgt een kleurcode op basis van het aantal corona¬gerelateerde hospitalisaties.
Roche brengt snelle coronatest op de markt in EU
22-09-2020 12:01
De Zwitserse farmagroep Roche heeft zijn snelle coronavirustest maandag op de markt gebracht in Europa. De test geeft al na zo'n 15 minuten aan of iemand besmet is met het nieuwe coronavirus. De antigeentest, die de aanwezigheid van het virus opspoort, wordt beschikbaar in de landen die het Europese CE-label erkennen. Daardoor zal de test binnenkort ook in België gebruikt kunnen worden.
"Nooit meer volledige lockdown in welzijnsvoorzieningen. Nooit meer"
22-09-2020 12:00
Hendrik Delaruelle, directeur van het Vlaams Welzijnsverbond, wil niet dat er in de Vlaamse welzijnsvoorzieningen nog een lockdown wordt ingevoerd zoals in het voorjaar. "Nooit meer een volledige lockdown. Nooit meer. Bezoek en ambulante werking moeten mogelijk blijven. We kunnen ons zo'n volledige lockdown niet meer permitteren", zo zei Delaruelle maandag in de coronacommissie van het Vlaams Parlement.
Groot-Brittannië stevent af op 50.000 nieuwe gevallen per dag zonder strengere maatregelen
22-09-2020 11:58
Als de Britse regering geen strengere maatregelen neemt om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, stevent Groot-Brittannië tegen midden oktober af op 50.000 nieuwe besmettingen per dag. Een maand later zou dat leiden tot ongeveer 200 doden per dag. Daarvoor heeft Patrick Vallance, de belangrijkste wetenschappelijke adviseur van de regering, maandag gewaarschuwd.
Dagelijks gemiddeld 235 coronatests in testcentrum Brussels Airport
22-09-2020 11:57
Sinds de opening van het COVID-19-testcentrum op Brussels Airport afgelopen maandag hebben elke dag gemiddeld 235 mensen een coronatest laten afnemen. Dat bevestigt Brussels Airport maandag. Passagiers die terugkeren uit een rode zone kunnen zich in het testcentrum na aankomst meteen laten testen en krijgen binnen de 24 uur het testresultaat.
Coronavirus: zelftests niet langer verboden, maar het FAGG waarschuwt voor verkeerde interpretatie van het resultaat
22-09-2020 11:49
De verkoop van zelftests die antistoffen tegen het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) detecteren, is vanaf 19 september 2020 niet langer verboden. Het FAGG waarschuwt gebruikers wel dat er zowel bij een negatief als positief resultaat belangrijke kanttekeningen zijn. Deze zelftests kunnen gebruikers een vals gevoel van veiligheid geven of onnodig ongerust maken.