E-news MediPlanet

Vanaf maandag Brusselse infolijn over apenpokkenvirus
19-08-2022 10:57
Om een antwoord te bieden op de vragen over het apenpokkenvirus zal vanaf maandag een nieuwe telefonische informatielijn voor het Brussels Gewest beschikbaar zijn. Dat meldt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) vrijdag.
48.000 nieuwe meldingen over incidenten met slaapapneu-apparaten van Philips in de VS
19-08-2022 10:41
Het aantal meldingen van incidenten met apneu-apparaten van Philips is flink toegenomen bij de Amerikaanse medische toezichthouder FDA. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.
WHO waarschuwt dat vaccin tegen apenpokkenvirus geen "wondermiddel" is
19-08-2022 10:40
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag gewaarschuwd dat het vaccin tegen het apenpokkenvirus geen "wondermiddel" is. "We wisten van het begin dat het vaccin geen wondermiddel zou zijn en dat het niet aan alle verwachtingen zou voldoen", aldus Rosamund Lewis, apenpokkenexperte van de WHO.
Vlaanderen nodigt vanaf vrijdag uit voor herfstvaccinatie vanaf 12 september
19-08-2022 10:39
De vaccinatiecentra in Vlaanderen starten vrijdag met mensen uit te nodigen voor een herfstvaccinatie. De eerste afspraken voor vaccinatie worden gepland vanaf 12 september. Starten met vaccineren op 12 september geeft de Vlaamse vaccinatiecentra voldoende tijd om alle kwetsbare personen nog in september langs te laten komen. Tegelijk zouden de vaccinaties vanaf dan al moeten kunnen gebeuren met vaccins die aangepast zijn aan de omikronvariant. Zo meldt Vlaams minister van Gezondheid Hilde Crevits.
Tabak en alcohol wereldwijd grootste veroorzakers van kanker
19-08-2022 10:38
Bijna de helft van alle kankers ter wereld is toe te schrijven aan een bepaalde risicofactor, voornamelijk tabak en alcohol. Dat is de conclusie van een grootschalige wetenschappelijke studie die vrijdag gepubliceerd is. Daarin wordt het belang van preventieve middelen ook onderstreept, "maar het zijn geen wondermiddelen".
Aantal coronapatiënten op intensive care zakt onder de 100
19-08-2022 10:32
Er liggen op dit moment nog 1.183 mensen met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen, van wie er 88 intensieve verzorging nodig hebben. Dat blijkt vrijdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Tussen 9 en 15 augustus werden dagelijks nog gemiddeld 1.706 nieuwe besmettingen vastgesteld, een afname met 32 procent. In diezelfde periode werden elke dag zowat 7.900 testen afgenomen, een kwart daarvan (25,4 procent) gaf een positief resultaat.
Slachtoffers Brits 'bloedschandaal' krijgen schadevergoeding
17-08-2022 10:09
De Britse regering zal mensen compenseren die ernstig ziek werden door een behandeling voor een bloedaandoening bij de nationale gezondheidsdienst NHS. Het gaat om gedupeerden van het 'schandaal van het besmette bloed' dat mogelijk aan 2.400 mensen het leven heeft gekost, bericht Sky News. Overlevenden en nabestaanden komen in aanmerking voor een schadevergoeding van 100.000 pond (bijna 120.000 euro). De Britse openbare omroep meldt dat het gaat om meer dan 4.000 mensen. De Britse regering bevestigt de interim-betalingen in een verklaring.
Negatievedruktherapie: proefproject in de thuisverpleging
17-08-2022 07:58
Negatievedruktherapie (NDT) is een niet-invasieve, unieke en dynamische behandeling die de wondgenezing bevordert. De therapie is een bewezen alternatief voor een verscheidenheid aan verzorgingstechnieken voor wonden, dat kan leiden tot een verkorte ligduur in het ziekenhuis, een verbeterd comfort voor de patiënt en een optimalisatie van de continuïteit van zorg tussen het ziekenhuis en de thuiszorg.
Flu: wij prefereren de combo!
17-08-2022 07:16
Onderzoekers van de McMaster University hebben ontdekt dat een bekende klasse van antivirale geneesmiddelen deel zou kunnen uitmaken van een krachtig duo om de seizoensgriep te behandelen en een grieppandemie te voorkomen, wanneer zij worden gebruikt in combinatie met antilichaamtherapieën.
ProGezondheid
16-08-2022 11:53
Zorgverleners hebben vaak meerdere applicaties om te interageren met overheidsinstellingen. Daarom ontwikkelen we samen met de FOD VVVL een nieuw portaal. Hiermee willen we de administratie voor de zorgverlener vereenvoudigen, waardoor ze meer tijd hebben voor kwaliteitszorg. Dit portaal zal in de toekomst MyRiziv vervangen. OP deze pagina: