E-news MediPlanet

"We moeten praten over vaccinatieplicht" (Von der Leyen)
01-12-2021 13:23
De Europese Unie moet het hebben over het verplichten van een coronavaccin, vindt Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Nu het virus weer om zich heen grijpt in de EU en de vaccinatie stokt, is dat volgens haar logisch en gepast. Het is niet aan haar om een vaccinatieplicht voor te stellen of aan te bevelen, onderstreepte von der Leyen woensdag op een persconferentie in Brussel. Dat is aan de EU-landen zelf. Sommige daarvan, zoals Oostenrijk en Duitsland, bereiden een verplichte inenting inmiddels voor.
Amerikaanse experts raden aan om coronapil van Merck goed te keuren
01-12-2021 13:13
Een panel van onafhankelijke Amerikaanse wetenschappers heeft dinsdag gestemd voor de goedkeuring van de coronapil van het farmabedrijf Merck. Dat moet in noodgevallen gebruikt kunnen worden voor bepaalde risicopatiënten, vinden ze. Er was wel verdeeldheid binnen het panel. Zo stemden dertien experts voor, maar tien anderen tegen. Het panel kan enkel een advies geven, de uiteindelijk beslissing ligt bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA.
WHO roept niet-gevaccineerden op om regio's waar omikronvariant circuleert te vermijden
01-12-2021 13:04
Wie niet volledig is gevaccineerd tegen COVID-19 en ook kwetsbaar is voor het virus, kan voorlopig beter niet reizen naar gebieden waar inwoners de omikronvariant aan elkaar doorgeven. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag in een bijgewerkt reisadvies over de omikronvariant.
"Parlementair debat nodig over welke patiënten prioritair behandeld moeten worden" (Cloet)
01-12-2021 13:01
Gezien de toenemende druk op de ziekenhuizen, moeten de ziekenhuizen andermaal alle niet-dringende zorg uitstellen. Margot Cloet, topvrouw van zorgkoepel Zorgnet-Icuro, vreest echter dat ook deze maatregel onvoldoende zal zijn. "We zijn een citroen aan het uitpersen die al bijna helemaal uitgeperst is", klinkt het woensdag. Cloet sluit niet uit dat er nog bijkomende maatregelen nodig zullen zijn en pleit dan ook voor een parlementair debat over welke patiënten prioritair behandeld moeten worden.
"We zijn de zorg op slot aan het doen om de maatschappij open te kunnen houden"
01-12-2021 12:59
De beslissing om de niet-dringende zorg voor twee weken uit te stellen, werd niet licht genomen. "Dit is het laatste redmiddel om het systeem draaiende te houden, maar de viruscirculatie moet dringend naar beneden", duidt Marcel Van der Auwera, het hoofd van het comité Hospital & Transport Surge Capacity, het overlegorgaan van de overheid, de ziekenhuizen en experts. "We zijn de zorg nu op slot aan het doen om de maatschappij open te kunnen houden."
Ziekenhuizen Oostenrijk selecteren patiënten op basis van overlevingskansen door corona
01-12-2021 12:53
Door het grote aantal coronagevallen zijn Oostenrijkse ziekenhuizen overgegaan op het selecteren van patiënten, de zogenoemde triage. Artsen beslissen welke patiënten de beste overlevingskansen hebben, melden media. Het gaat niet alleen om kleine ingrepen. Er is ook triage bij bepaalde kankerpatiënten, aldus gezondheidsminister Wolfgang Mückstein. De artsen bepalen welke patiënten meteen medische hulp nodig hebben en wie korte of langere tijd kan wachten.
L'administration aux médecins généralistes, la médecine aux pharmaciens
01-12-2021 10:39
Alors que les médecins généralistes sont relégués au rôle de secrétaires de luxe pour le tracing et le testing du Covid-19, les pharmaciens sont autorisés à pratiquer la médecine. Un avant-projet de loi autorise les pharmaciens à prescrire et à administrer le vaccin contre le Covid-19. En cas de choc anaphylactique, ils peuvent également administrer de l'adrénaline.
Administratie voor de huisartsen, geneeskunde voor de apothekers (BVAS)
01-12-2021 10:35
Terwijl de huisartsen tot veredelde secretarissen voor testing en tracing van Covid-19 worden gedegradeerd, mogen apothekers de geneeskunde beoefenen. Een voorontwerp van wet geeft apothekers de machtiging om het vaccin tegen Covid-19 voor te schrijven en toe te dienen. In geval van anafylactische shock mogen ze ook adrenaline toedienen.
"Veel artsen in botox-sector lichten patiënten onvoldoende in over mogelijke bijwerkingen"
01-12-2021 10:24
Veel artsen die botox- en hyaluronzuurbehandelingen tegen huidrimpels verrichten, lichten patiënten onvoldoende voor, vooral niet over mogelijke bijwerkingen. Dat blijkt dinsdag uit een steekproef die consumentenorganisatie Test-Aankoop verrichte. De resultaten van de steekproef baren Test-Aankoop zorgen en de organisatie vraagt daarom dringende controlemaatregelen. Test-Aankoop stuurde twee enquêteurs van 45 en 50 jaar op pad om aan mysterieshopping te doen in de botox-sector. Ze bezochten in totaal 33 schoonheidsklinieken.
Bijna 40.000 Brusselaars namen sinds zondagavond afspraak voor derde dosis
01-12-2021 10:21
Sinds het platform Bruvax zondagavond opengesteld werd voor alle volwassen Brusselaars die zich willen inschrijven voor een derde dosis van het coronavaccin, werden er ruim 39.000 nieuwe afspraken gemaakt. Dat maakt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, dinsdag bekend. De inschrijving voor een derde dosis is volledig geopend voor de Brusselaars, zonder wachtlijst of uitnodiging per leeftijdscategorie. Momenteel zitten de vijf vaccinatiecentra en de andere vaccinatieantennes al goed vol.