E-news MediPlanet

Toegang tot en terugbetaling van innovatieve geneesmiddelen gaan in België achteruit
14-06-2024 12:28
In vergelijking met onze buurlanden scoort België niet goed als het gaat om de snelle terugbetaling van innovatieve geneesmiddelen. Van de 167 nieuwe medicijnen die in de periode 2019-2022 goedgekeurd werden, betaalde ons land er minder dan de helft terug. Dat meldt pharma.be, de koepelorganisatie van een 130-tal farmaceutische bedrijven actief in België, woensdag.
Alle apothekers kunnen kosteloos gebruikmaken van opleiding rond suïcidepreventie
14-06-2024 12:27
Alle apothekers kunnen voortaan kosteloos gebruikmaken van de e-learning opleiding rond zelfmoordpreventie. Die opleiding behandelt verschillende thema's, zoals het herkennen van signalen bij burgers, gespreksvoering, medicatiebeheer en doorverwijzing naar gespecialiseerde zorg. Dat melden het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) woensdag.
WEF: België valt uit top tien gendergelijkheidsindex (kaart + tabel + grafiek)
14-06-2024 12:26
België staat op de 12de plaats in de gendergelijkheidsindex van het World Economic Forum (WEF). Dat is twee plaatsen minder goed dan in 2023, zo blijkt uit het rapport dat woensdag in Genève werd gepubliceerd. IJsland blijft op de eerste plaats staan voor Finland, dat de tweede plaats heeft overgenomen van Noorwegen. In totaal heeft de wereld 68,5 procent van de genderkloof gedicht, maar slechts 0,1 procent in één jaar, aldus het rapport. "Aan het huidige tempo zal het nog 134 jaar - vijf generaties- duren om gelijkheid te bereiken", zo klinkt het.
Campagne 'Dat lucht op' vraagt aandacht voor mentaal welzijn van prille ouders
14-06-2024 12:23
In Antwerpen heeft Te Gek!? een nieuwe campagne gelanceerd die aandacht vraagt voor de geestelijke gezondheid van (aanstaande) prille ouders. 'Dat lucht op' wil taboes doorbreken en de omgeving van ouders die het moeilijk hebben ervan bewust maken hoe ze ondersteuning kan bieden.
Amerikaans Hooggerechtshof houdt toegang tot abortuspil overeind
14-06-2024 12:21
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de toegang tot een veelgebruikte abortuspil gehandhaafd. Het verzoek van antiabortusactivisten om de toegang tot het middel 'Mifepristone' stevig te beperken, is donderdag unaniem afgewezen door de rechters. De Amerikaanse president Joe Biden heeft al duidelijk gemaakt dat hij achter de uitspraak staat.
Elke week in Vlaanderen dertig meldingen van geweld tegen ouderen (grafieken)
14-06-2024 12:20
In Vlaanderen worden wekelijks meer dan dertig meldingen gemaakt van geweld tegen ouderen. Dat blijkt uit gegevens van het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling (VLOCO).
Project Suïcidepreventie in de Apotheek toont veelbelovende resultaten
14-06-2024 12:17
In Vlaanderen vormt het hoge aantal zelfdodingen een ernstig probleem. In reactie hierop heeft het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) in januari 2022 de handen ineengeslagen met het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) voor een interessant project.
Wat nu met Nortrilen en Redomex?
14-06-2024 12:13
Je hebt het allicht al vernomen in de media. Het Deense farmaceutische bedrijf Lundbeck heeft eenzijdig besloten om de antidepressiva Nortrilen en Redomex uit de Belgische handel te halen. Volgens de firma zou de Belgische markt niet rendabel genoeg zijn. APB, het FAGG, RIZIV, vertegenwoordigers van de (huis)artsen en patiënten, de minister en zijn kabinet en werken samen aan oplossingen voor deze vervelende situatie.
e-Gezondheid: Mult-eMediatt vereenvoudigt het versturen van arbeidsongeschiktheidsattesten
14-06-2024 12:09
Voortaan kunnen huisartsen het arbeidsongeschiktheidsattest van een patiënt rechtstreeks elektronisch doorsturen naar het ziekenfonds of Medex, waardoor het proces eenvoudiger, sneller en veiliger wordt. Een innovatie die het leven van huisartsen eenvoudiger maakt
Muggenoverdraagbare ziekten zoals dengue in opmars in Europa
11-06-2024 12:02
Het aantal gevallen van muggenoverdraagbare ziekten zoals knokkelkoorts (dengue) neemt toe in Europa. Dat meldt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) dinsdag. Door de klimaatverandering zijn er in Europa gunstige leefomstandigheden voor invasieve muggen die de ziekten dragen.