E-news MediPlanet

Atherosclerose doodt jaarlijks 23.000 Belgen
06-06-2023 10:40
Atherosclerose, ook bekend als slagaderverkalking, blijft een van de belangrijkste doodsoorzaken in België. Jaarlijks eist deze sluipmoordenaar meer dan 23.000 levens, goed voor ruim één op vijf van alle sterfgevallen in ons land. Wereldwijd gaat het zelfs om 15 miljoen doden. De aandoening blijft echter sterk onderbelicht bij het grote publiek en bij beleidsmakers, reden waarom de Belgische Cardiologische Liga een campagne is gestart. "Want er is ook positief nieuws, via preventie en screening kan men de mortaliteit doen dalen." Atherosclerose begint al vanaf de kindertijd.
"Wereldprimeur" voor België met in utero-behandeling van lymfatische afwijking
06-06-2023 10:39
Voor het eerst ter wereld hebben Belgische ziekenhuizen met een medicijn een lymfatische afwijking behandeld bij een kind dat nog niet geboren was. "Een medisch hoogstandje", noemt de UCLouvain het. De resultaten van de behandeling werden afgelopen donderdag gepubliceerd in het medisch tijdschrift Nature Cardiovascular Research. In utero bleek dat het kind een ernstige lymfatische afwijking had. Die zou tijdens de zwangerschap de luchtwegen kunnen samendrukken waardoor die niet kunnen ontwikkelen.
WHO omarmt Europees coronacertificaat als model voor wereldwijd digitaal systeem
06-06-2023 10:37
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil op basis van het Europese coronacertificaat een wereldwijd systeem voor digitale gezondheidscertificaten uitbouwen. De WHO en de Europese Commissie hebben maandag een partnerschap gepresenteerd om die ambitie gestalte te geven. Het digitale coronacertificaat was in de aanloop naar de zomer van 2021 ingevoerd om het reizen binnen de Europese Unie te vergemakkelijken en de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het certificaat bewees dat de houder getest of gevaccineerd was of natuurlijke weerstand tegen het virus had opgebouwd na een infectie.
Meer kinderen blijven bedplassen
06-06-2023 10:33
Artsen krijgen steeds meer lagereschoolkinderen over de vloer die nog in bed plassen. Dat melden Het Nieuwsblad en Gazet Van Antwerpen dinsdag. Kinderartsen zien vaker kinderen die op zevenjarige leeftijd nog zeven dagen per week nat zijn. Zij hebben nog maar 50 procent kans om op volwassen leeftijd droog te zijn, zegt kindernierarts Johan Vande Walle (UZ Gent). "Door covid is het taboe weer groter geworden", zegt Vande Walle. "Voor banaliteiten kon je twee jaar geleden niet naar een ziekenhuis.
Regering versterkt "recht om vergeten te worden" voor borstkankerpatiënten
06-06-2023 10:27
Vrouwen en mannen die borstkanker hebben gehad, moeten binnenkort lagere premies betalen voor bepaalde verzekeringen door de versterking van het "recht om vergeten te worden" voor mensen die een zware ziekte hebben gehad. Zo blijkt uit verklaringen dinsdag van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (VRT) en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (Matin Première, RTBF). De nieuwe regeling zou gelden voor jaarlijks ongeveer 5.000 vrouwen en mannen die geconfronteerd worden met borstkanker.
Seksuele gezondheid en geheugen: een verband?
06-06-2023 09:46
Afgenomen seksuele tevredenheid bij mannen van middelbare leeftijd kan een vroeg teken zijn van toekomstige cognitieve achteruitgang, volgens een recente studie van onderzoekers uit Pennsylvania. De studie onderzocht de relatie tussen fysieke veranderingen, zoals microvasculaire veranderingen gerelateerd aan de erectiele functie, en psychologische veranderingen, zoals verminderde seksuele tevredenheid, om hun verband met cognitie te bepalen.
Immunotherapie: nieuwe perspectieven voor longkanker
06-06-2023 09:42
Zoals elk jaar leverde het ASCO-congres (Chicago, IL, VS) zijn aandeel aan innovatieve studies. Hier kan het vooruitzicht van het staken van de behandeling met immunotherapie worden overwogen... Een retrospectieve studie, uitgevoerd door onderzoekers van het Penn Medicine Abramson Cancer Center, suggereert dat het redelijk is om de behandeling met immunotherapie bij patiënten met gevorderde niet-kleincellige longkanker (NSCLC) na twee jaar te stoppen, zolang de ziekte niet vooruitgaat.
Verandering van ontbijt is beter voor de bloedsuikerspiegel
06-06-2023 09:39
Een team van internationale onderzoekers heeft gesuggereerd dat een eenvoudige verandering in het ontbijt mensen met type 2 diabetes (T2D) kan helpen om hun bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden. Onderzoekers hebben ontdekt dat het simpelweg veranderen van de eerste maaltijd van de dag helpt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Pharmaxx stopt klantenwerving
06-06-2023 07:44
En stuurt niet langer ongevraagde pakjes
PRAC mei 2023 – Beperkingen en nieuwe veiligheidsinformatie op het gebruik van fluorochinolon-antibiotica
06-06-2023 07:35
Tijdens zijn vergadering van mei 2023 heeft het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee, PRAC) van het Europees Geneesmiddelenbureau gezondheidszorgbeoefenaars eraan herinnerd dat het gebruik van fluorochinolon-antibiotica via de mond, injectie of inhalering wordt beperkt door het risico op invaliderende, langdurige en mogelijk onomkeerbare bijwerkingen.